Aronia Surbær

Blomstergårdens Pomet

 

 

 

Startside
Op
Nyheder
Aktiviteter
Link
Frugt
Prydfrugt
Plantegenetik
Planteskole

Aronia Surbær. 

Aronia melanocarpa på dansk surbær eller sortrøn (på grund af frugtens farve), på engelsk Chokeberry og på tysk Apfelbeere. Aronia melanocarpa har igennem mange år været brugt som læplante. Der er da også udvalgt en dansk klon ’Aron’ til brug i læplantninger. Aronia kommer oprin­delig fra Nordamerika. I de senere år er der kommet mere fokus på bær og frugters indhold af stoffer som vitaminer, aminosyrer, flavanoider, m. fl. der er gavnlige for vores helbred - Aronia hører til de bær der har et højt indhold af mange af disse stoffer. I hjemlandet er udnyttelsen af Aronia bær meget udbredt.

Aroniabuske bliver 1½-2 m høje. De forgrener sig godt og kan ofte blive bredere end høje. Buskene er meget vindtolerante og bruges derfor ofte til læ. Bladene er aflange og grønne men antager om efteråret en gylden til mørkerød farve og er dermed til at sætte farve på efteråret.

Frugten har vi i Danmark ikke haft en tradition for at udnytte, men fra forskellige lande ved vi, at man efterhånden har udnyttet frugten på grund af det store indhold af gavnlige og sunde stoffer. Vi kender marmelader, syltetøj og forskellige saftprodukter lavet på aronia. Der er i Danmark ved at brede sig en interesse for at udnytte andre og nye frugter end vi har været vant til. Der er således også ved at være interesse for at udnytte surbær store mængder af bær til forskellige formål.

‘Aron’ Kompakt vækst. Meget sund, 1cm store sorte bær aug.1,5m.
‘Hugin’ Frost hårdfør. Sunde, sorte bær, sept.-okt. 1,5m.
‘Karhumaki’ Sorte bær.
‘Morton’Iroquios Beauty’. Amerikansk udvalgt klon med en mere kompakt vækst end de andre sorter – 1-1½ m høj. Store hvide blomster­klaser i maj og store, sorte, spiselige bær i august.
‘Nero’ Store sorte bær i aug.-okt.
‘Serina’
Dansk sort, der bliver 2 m høj og 100-150 cm bred. I maj 5 cm store, hvide bolde af blomster. Fra midten af august sorte bær med stort vitaminindhold. Hver bærklase kan indeholde 20-25 bær, der er gode til marmelade og saft. Prægtige orangerøde efterårsfarver.
‘Viking’ Finland. Stort udbytte. Sorte bær i august. 2-2,5m.  

 

 

Send e-mail til vores mailadresse med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.
Copyright © 2008 Blomstergården ved Viborg